Afgegleden heupkop

U bevindt zich hier: PatiŽnten informatie Ľ Afgegleden heupkop

Epifysiolysis Capitis Femoris (SCFE: slipped capital femoral epiphysis)

Wat is er aan de hand bij Epifysiolysis Capitis Femoris (SCFE)?

Bij Epifysiolysis Capitis Femoris (SCFE) glijdt het heupkopje van het dijbeen af. Dit gebeurt omdat de verbindingsplaats, de groeischijf iets verzwakt is. Waarom deze verzwakking optreedt is onbekend. Dat afglijden gaat meestal geleidelijk (ďchronischĒ), maar soms vrij plotseling (ďacuutĒ). Ook combinaties van chronisch en acuut komen voor. SCFE is zeldzaam en komt meer voor bij jongens dan meisjes. SCFE wordt meestal gezien bij kinderen tussen de 10 en 15 jaar. Als het kind uitgegroeid is, is de groeischijf gesloten en kan dit afglijden niet meer gebeuren.

Wat merkt mijn kind bij SCFE?

Het kind heeft pijn, meestal in de knie, en kan gaan manken. Als het afglijden acuut gebeurt heeft het zoín pijn dat het been niet meer te belasten is.

Wat voor onderzoek is zinvol bij SCFE?

Bij onderzoek kan u arts vinden dat de beweeglijkheid van de heup verminderd of afwijkend is, en dat deze eventueel pijnlijk is. Met rŲntgen onderzoek kan de afwijking meestal vastgesteld worden. De afglijding van de heupkop is het beste te zien op een uitgedraaide foto.

Wat is er op termijn te verwachten bij SCFE?

Door het afglijden verandert het heupgewricht, en als deze verandering te groot is heeft dit tot gevolg dat er vervroegde slijtage op kan treden. Als de afglijding beperkt blijft heeft dit geen gevolgen. Helaas is van tevoren niet te bepalen tot hoever de heupkop gaat afglijden.

Is SCFE te behandelen?

De behandeling is de afglijding te stoppen door operatief de heupkop aan het dijbeen vast te schroeven. Omdat het afglijden soms aan beide heupen optreedt zijn sommige orthopeden geneigd de andere heup alvast preventief te opereren, maar veel orthopeden zullen de andere heup liever alleen blijven controleren. Als de heupafglijding niet al te erg is, en het afglijdingsproces gestopt is met behulp van een operatie, heeft dit op lange duur geen gevolgen voor de heup. -->

U bevindt zich hier: PatiŽnten informatie Ľ Afgegleden heupkop
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Kinderorthopedie.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)