Dijbeen breuken

U bevindt zich hier: PatiŽnten informatie Ľ Dijbeen breuken

Dijbeenbreuken

Hoe vaak komen dijbeenbreuken bij kinderen voor?

Ongeveer 1% van de kinderen onder de leeftijd van 12 jaar krijgt te maken met een dijbeen breuk.

Op welke leeftijd komen de meeste dijbeenbreuken voor?

De meeste dijbeenbreuken komen voor op de leeftijd tussen 2 en 5 jaar.

Welke soorten breuken kan een dijbeen hebben?

De breuk kan dwars, schuin of spiraalvormig zijn en kan in het bovenste dan wel middelste dan wel onderste gedeelte van het dijbeen gelokaliseerd zijn.

Wat bepaalt hoe een dijbeenbreuk bij een kind wordt behandeld?

De factoren die van belang zijn bij de keuze van behandeling zijn ondermeer de leeftijd van het kind, de soort breuk en de plaats van de breuk. Daarnaast maakt het uit of de huid en de weke delen om de breuk beschadigd zijn.

Hoe is de behandeling van een dijbeenbreuk bij jonge kinderen?

Onder de 5 jaar hoeft een dijbeenbreuk over het algemeen niet geopereerd te worden. Kinderen tot 6 maanden oud kunnen bijvoorbeeld met een Pavlik-bandage (zoals die gebruikt wordt voor de heupdysplasie) behandeld worden of met een gipsbroek. Als kinderen niet te zwaar zijn kunnen ze ook aan hun benen gehangen worden met een speciaal soort verband zodat hun eigen lichaamsgewicht de breuk recht trekt. Als dan na enkele weken de breuk alweer redelijk aan het genezen is kan het kind de laatste weken thuis met gipsbroek behandeld worden. De meeste breuken kunnen zelfs meteen al in gipsbroek behandeld worden zonder dat ziekenhuisopname met tractie nodig is. Het meest gebruikte model gipsbroek is met de heup en de knie 90 graden gebogen.

Is het bezwaarlijk als de breuk met enige verkorting vastgroeit?

Nee, als een dijbeen gebroken is geweest groeit het meestal tijdelijk iets harder zodat het de neiging heeft om 1 a 2 cm langer te worden. Het harder groeien wordt veroorzaakt doordat voor het reparatieproces de bloedvoorziening ter plaatse van de breuk verhoogd is om bouwstoffen voor het reparatieproces aan te voeren. Als bijverschijnsel groeit het bot in zijn geheel iets meer. Als de breuk dus met 1 a 2 cm verkorting vastgroeit wordt dit tekort dus weer ingehaald door de ďreparatiegroeiĒ.

Is het bezwaarlijk als de breuk niet recht maar enigszins krom vastgroeit?

Ook dit hoeft niet bezwaarlijk te zijn. Over het algemeen kan men stellen dat in ieder geval die afwijkingen die vallen binnen de contouren van het bot zoals dat eenmaal zal zijn als het uitgegroeid is in de groei vanzelf verdwijnen. Dit betekent dus ook dat hoe jonger het kind is, hoe meer afwijking in de stand mag worden geaccepteerd. Ook is het vaak zo dat standsafwijkingen dichter bij de uiteinden van het bot sneller corrigeren in de groei vergeleken met standsafwijkingen van breuken die meer in het midden van het bot gelokaliseerd zijn.

Is het bezwaarlijk als de breuk gedraaid vastgroeit?

Hiermee wordt bedoeld dat het been weliswaar recht vastgroeit maar dat de knie en de voet naar buiten of naar binnen gedraaid onder de heup komt te staan (rotatieafwijkingen). Vroeger dacht men dat deze afwijking niet door de groei werd gecorrigeerd. Recente studies hebben echter laten zien dat ook rotatieafwijkingen bij jonge kinderen in de groei vanzelf kunnen verdwijnen.

Hoe is de operatieve behandeling van een dijbeenbreuk bij kinderen?

Bij een kind ouder dan 5 jaar komen naast de behandeling met tractie en/of gips ook meer de operatieve behandelingen in aanmerking. Zo kan de breuk behandeld worden door flexibele metalen pennen in de mergholte van het dijbeen te plaatsen (flexibele mergpennen) of door een plaat met schroeven te gebruiken of door pennen aan weerzijden van de breuk te plaatsen en die pennen buiten het lichaam met elkaar te verbinden met een metalen staaf (fixateur externe). Welke methode het meest geschikt is hangt ondermeer af van het type breuk.

Bij niet al te schuine enkelvoudige breuken die niet te dicht bij de uiteinden van het dijbeen zitten is tegenwoordig het gebruik van de flexibele mergpennen populair daar die door een relatief kleine wond kunnen worden ingebracht. Zo kan een langdurige gipsperiode worden vermeden en het kind relatief snel weer gaan bewegen. Zijn de breuken relatief instabiel of bestaan ze uit meerdere fragmenten dan kan reparatie met een plaat met schroeven de voorkeur genieten. Een fixateur externe kan met name uitkomst bieden als de huid en de spieren van het dijbeen erg beschadigd zijn door een ongeval. -->

U bevindt zich hier: PatiŽnten informatie Ľ Dijbeen breuken
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Kinderorthopedie.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)