Klompvoet

U bevindt zich hier: Patiënten informatie » Klompvoet

De klompvoet

Bij de geboorte kan uw kind het model van een klompvoet hebben.

Waar komt de naam klompvoet vandaan?

De Nederlandse naam “klompvoet” is een verbastering van de Engelse naam “clubfoot”. Dat betekent dat de voet er als het blad van een golfclub uitziet.

Wat kan er aan de hand zijn als uw kind een zogenaamde klompvoet heeft?

De echte klompvoet is een aangeboren afwijking waar niemand nog de oorzaak van weet. Daarnaast kunnen ook klompvoeten voorkomen als onderdeel van een syndroom. Het betreft hier dan kinderen met meerdere lichamelijke afwijkingen die bij elkaar horen. De afwijkende bouw van de voet bij deze kinderen is meestal net iets anders dan de afwijkende bouw bij de echte klompvoet. De bespreken van deze voeten zal verder niet plaatsvinden binnen dit kader. Er zijn ook kinderen die geboren worden met een voet die er uit ziet als een klompvoet, maar die zich gedurende het eerste levensjaar toch blijken te ontwikkelen naar een normale voet. Vaak betreft het hier kinderen die met normale voeten in de baarmoeder in de knel hebben gezeten als gevolg van te weinig vruchtwater of een te kleine baarmoeder.

Wat is er nu afwijkend bij een echte klompvoet?

De afwijkingen bij de echte klompvoet beginnen al onder de knie. De spieren en pezen in de kuit zijn onderontwikkeld en verkort. De gewrichtskapsel, peesbladen en ligamenten in de voet zijn verdikt, en de botten van de enkel en voet kunnen van vorm veranderd zijn, met name het sprongbeen.

Is het verschil tussen de echte klompvoet en de normale voet die eruit ziet als een klompvoet na de geboorte gemakkelijk te maken?

De orthopaedisch chirurg kan door het voetje te onderzoeken vaststellen of het om een soepel voetje gaat met een wat afwijkende stand door de positie in de baarmoeder (postureel), of dat het een echte stugge klompvoet betreft (structureel).

Hoe wordt een klompvoet behandeld?

In alle gevallen worden klompvoeten behandeld met “redressietechnieken”, dwz methoden om de voet geleidelijk aan in de goede stand te duwen, zonder te forceren. De zg. Ponsetimethode wordt op dit moment het meest gepropageerd. Dat gebeurt bij voorkeur met gips. Röntgenfotos hebben bij de primaire behandeling van klompvoeten geen toegevoegde waarde. Indien na 5-6 gipsredressies de voet grotendeels gecorrigeerd is volgt meestal een miniscule klieving van de achillespees onder plaatselijke verdoving, gevolgd door nog drie weken gips. Dan wordt een brace aangemeten drie tot de leeftijd van 4 maanden dag en nacht gedragen moet worden, daarna alleen ’s nachts tot de leeftijd van 4 jaar. Bij ca. 6-8% van de kinderen is alsnog een kleine onderhuidse peesverplaatsing nodig, slechts ca. 1% krijgt uiteindelijk de volledige ‘losmaakoperatie’ (a la carte of Turco) die voorheen bij nagenoeg alle kinderen werd uitgevoerd.

Wat is het doel van de klompvoetbehandeling?

Het doel van de behandeling is het verkrijgen van een voet die plat neergezet kan worden en waar goed op gelopen kan worden. De afwijkende vorm van de klompvoet gaat dus met de behandeling nooit helemaal weg.

Zijn alle echte klompvoeten even ernstig?

Neen, de afwijkingen bij echte klompvoeten kunnen verschillen in ernst. Klompvoeten kunnen heel soepel en makkelijk maar ook heel stijf en moeilijk te corrigeren zijn.

Wanneer wordt de beslissing genomen om wel of niet de voet te opereren?

Na het verwijderen van het laatste gips wordt beoordeeld of de voet verder met een brace behandeld kan worden. Slechts 1% van de gevallen behoeft dan al toch een operatie. Als het kind een paar jaar loopt en de voet toch steeds naar binnen blijft trekken (6-8%) wordt een onderhuidse peesverplaatsing geadviseerd.

Wat gebeurt er bij een uitgebreide klompvoetoperatie?

Verlenging van de Achillespees. Verlenging van andere te korte pezen. Openen van de te strakke gewrichtskapsels (tussen onderbeen, sprongbeen, hielbeen, scheepsbeentje en kubusbeentje) zodat deze botten weer zonder spanning in de goede stand gaan staan.

Hoe vaak komt een klompvoet voor?

Gemiddeld worden per 1000 geboorten 1,24 klompvoeten gezien. Ongeveer de helft van de kinderen hebben maar aan een voet een klompvoet, de andere helft van de kinderen hebben aan beide voeten een klompvoet. De kans op een klompvoet is bij jongens 2x zo hoog als bij meisjes. Wanneer ouder en kind een klompvoet hebben is de kans bij het volgende kind 25%. Hebben ouders een zoon met een klompvoet dan is de kans op een klompvoet bij de geboorte van de volgende zoon 1:40. Hebben ouders een dochter met klompvoet, dan is de kans op een klompvoet bij de geboorte van de volgende zoon 1:16 en bij de geboorte van de volgende dochter 1:40. -->

U bevindt zich hier: Patiënten informatie » Klompvoet
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Kinderorthopedie.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)