O-benen

U bevindt zich hier: PatiŽnten informatie Ľ O-benen

O-benen

Wat is een normale beenstand voor mijn kind?

Ouders zijn vaak ongerust over de beenstand van hun kind. Staan ze niet te krom, te veel naar binnen, naar buiten? Twee factoren spelen bij die onrust een rol: 1. de onbekendheid van de verschillen in normale beenstand in de verschillende leeftijdsfasen, 2. de diepe psychologische behoefte dat kinderen alvast lijken op volwassenen. Zoals u zult lezen verschilt de beenstand per leeftijdsfase. Als het kind begint te staan (rond 1-1.5 jaar) heeft het heel snel O-benen: dwz de afstand tussen de knieŽn is groter dan tussen de enkels. Vooral negroÔde kinderen kunnen forse O-benen hebben. Rond het 2e jaar gaat dit snel over in X-benen. De mate van X stand neemt dan in enkele jaren toe en rond de 5-7 jaar weer langzaam af. Aan het einde van de groei zijn de benen dan vrijwel recht geworden.

Hoe worden O-benen gemeten?

O-benen of anders gezegd genua vara (van Latijn varus =rond) zijn met name sterk aanwezig als het kind gaat staan, zo tussen de 1 en 2 jaar. Vooral negroÔde kinderen kunnen forse O-benen vertonen. De mate van O-benen wordt of door de afstand in centimeters tussen de knieŽn als de enkels tegen elkaar staan te meten, of door de hoek te meten tussen boven en onderbeen.

Wanneer zijn O-benen abnormaal?

Als de O-stand van de benen asymmetrisch is d.w.z. dat een been meer O heeft dan het andere been is dat een reden om een (kinder)orthopedisch chirurg te laten kijken. Wanneer O-benen symmetrisch zijn, kan het moeilijk zijn de grens aan te geven waarboven de O-benen echt abnormaal zijn. De gemiddelde waarde van O-benen voor een 1 jarige is 10 graden met uitschieters naar 20 graden, echter de spreiding in de bevolking van de mate van O-benen is enorm groot. Extreme O-benen die nog bestaan na het 2-3e levensjaar geven redenen om verder onderzoek te doen. Vaak kan dan een rŲntgenfoto verdere aanwijzingen geven. Het gaat dan om een hele reeks aan zeldzame afwijkingen, b.v. rachitis (engelse ziekte, een vitamine gebrek), stofwisselingsstoornissen of skeletdysplasieŽn.

Kan het kind door te vroeg te gaan staan de O-been stand verergeren?

Nee, de O-stand van de benen berust op groeiprocessen die niet beÔnvloed worden door staan of andere vormen van belasting.

Hebben nachtspalken of steunzolen zin om de O-stand te verminderen?

Nee, de groeiprocessen die hieraan te grondslag liggen zijn zo krachtig dat ze niet ďgestuurdĒ kunnen worden door spalken ed. Als de O-stand berust op een ziekte hetgeen een heel enkele keer voorkomt moet indien mogelijk de ziekte zelf behandeld worden.

Wat kan er gedaan worden als de O-benen zo ernstig zijn dat ze hinderen bij het lopen?

Als de onderliggende oorzaak zo goed mogelijk is gecorrigeerd kan een eventueel ernstig O-been gecorrigeerd worden door het doorzagen en rechtzetten van het betreffende bot (=een osteotomie), of door de groei aan een kant van het bot (de buitenbocht) te remmen (=hemi-epifysiodese) of door het bot aan een kant (de binnenbocht) te verlengen. Alle ingrepen hebben hun eigen voorwaarden, mogelijkheden en complicaties. Het meest wordt gebruikt de methode van guided growth. Met speciale plaatjes die meegeven in de groei kan de groei van de buitenbocht van het kromme been tijdelijk geremd worden zodat het been langzaam recht groeit. Als het been dan recht is gegroeid kunnen de plaatjes weer verwijderd worden opdat het been niet verder de andere kant op groeit.

Als benen tijdens de groei recht gezet worden, blijven ze dan gedurende de verdere groei ook recht?

Dat hoeft niet zo te zijn. Met name als de onderliggende oorzaak van de scheefgroei van een been niet kan worden opgelost is de kans dat een been weer krom groeit nadat het recht is gezet groot. Het komt zeer soms voor dat benen bij een kind meerdere malen tijdens de groei rechtgezet moeten worden. Men tracht echter de tijd tussen de ingrepen zo lang mogelijk te doen zijn en tijdens de groei met zo min mogelijk operaties uit te komen. Is een kind eenmaal uitgegroeid, dan zal een been wat recht gezet is niet meer krom groeien.

Wat te doen als een (vrijwel volwassen) kind uitgegroeid is en er nog O-benen zijn?

Als er nog O-benen zijn aan het einde van de groei en er geen klachten zijn, is het toch verstandig om met een orthopedisch chirurg te overleggen over de ernst hiervan. Als de O-stand te veel is, is er een kans dat de knieŽn op latere leeftijd aan de binnenkant gaan slijten. Als de O-stand te groot is kan het been alsnog worden recht geopereerd. De kans op slijtage is overigens vrijwel alleen aanwezig na de groei, dus als uw kind nog tijdens de groei O-benen heeft hoeft men zich over het algemeen geen zorgen te maken over slijtage. -->

U bevindt zich hier: PatiŽnten informatie Ľ O-benen
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Kinderorthopedie.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)