Orthopedische schoenen

U bevindt zich hier: PatiŽnten informatie Ľ Orthopedische schoenen

Wat zijn orthopedische schoenen?

Orthopedische schoenen zijn er in twee soorten:

  1. volledig individueel op maat gemaakte schoenen = A-schoenen = orthopedische schoenen
  2. schoenen die vanuit een standaardmodel worden aangepast aan de voet van de klant = B-schoenen = semi-orthopedische schoenen

Hoe worden normale schoenen dan gemaakt?

Schoenen die in de winkel te koop zijn (= confectieschoenen), zijn door de fabrikant op een standaard leest gemaakt. Zoín standaardleest is zo van vorm dat per schoenmaat de gemiddelde mens in de schoen past die op die leest is gemaakt. Omdat de meeste mensen niet ver van het gemiddelde afwijken kan de fabrikant met zijn model leest zijn daarop gemaakte schoenen wel aan de meeste mensen verkopen.

Omdat niet alle fabrikanten hetzelfde werken zijn er ook wel kleine verschillen tussen de standaardleesten van de fabrikanten. Daarom zal ook de ene klant schoenen van het ene merk en de andere klant schoenen van het andere merk prettiger vinden.

Hoe worden nu B-schoenen gemaakt?

Ook B-schoenen (= semi-orthopedische schoenen) worden op standaard leesten gemaakt, echter de fabrikant gebruikt een aantal leesten zodat er meer variatie in lengte en breedte maten mogelijk is. De schoenen zijn ook zo van constructie dat de orthopedisch schoenmaker deze nog verder kan aanpassen aan de voet van de patiŽnt. Voor de verschillende problemen zijn er diverse modellen en kleuren leverbaar.

Wanneer worden voor kinderen B-schoenen voorgeschreven?

Kinderen komen in aanmerking voor dit type schoen als ze wel een gemiddeld voetmodel hebben maar extra steun van de schoen nodig hebben om de voet in balans te houden, of als zij een voetvorm hebben die teveel afwijkt van het gemiddelde (bv. te breed).

Wie mogen B-schoenen voorschrijven?

Orthopedisch chirurgen en revalidatieartsen.

Hoe lang is de levertijd van B-schoenen?

De gemiddelde levertijd bedraagt 3 weken.

Wat kosten B-schoenen?

De kosten van B-schoenen zijn gemiddeld in de orde 400 euro per paar.

Worden B-schoenen vergoed door de ziektekostenverzekering?

Over het algemeen worden B-schoenen vergoed door de ziektekostenverzekeraar op de besparingsbijdrage na. Deze is in 2005 56,50 euro. Indien de schoenen worden vergoed mogen kinderen eenmaal in de 9 maanden nieuwe schoenen laten maken. Bij snelle groei, extreme slijtage en veranderde medische indicatie (bijvoorbeeld na een operatie) kan eventueel een paar schoenen binnen deze 9 maanden vergoed worden. Het is in ieder geval verstandig in alle gevallen even van tevoren met uw ziektekostenverzekeraar te overleggen.

Voorbeeld B-schoenVoorbeeld B-schoen sport

Hoe worden A-schoenen gemaakt?

A-schoenen (= orthopedische schoenen) worden gemaakt op een leest die een kopie is van de voet van de persoon voor wie de schoen gemaakt wordt. Eerst moet dus een leest gemaakt worden die dezelfde maat en hetzelfde model heeft als de voet waarom het gaat. De orthopedisch schoenmaker maakt eerst een gipsafdruk van de voet. Van die gipsafdruk kan dan een mal voor de leest gemaakt worden.

In landen zoals Engeland en ItaliŽ zijn er exclusieve schoenmakers die van hun klanten (met normale voeten) een (vaak houten) leest van hun voeten in hun bedrijf hebben waarbij de klant dan op bestelling een volledig op eigen maat en model paar schoenen kan bestellen. Deze schoenen kosten al gauw rond de 2500 euro per paar.

In Nederland worden dit soort schoenen niet echt meer verkocht omdat er geen markt voor is. Wel worden volledig op maat gemaakte schoenen gemaakt indien voorgeschreven door orthopedisch chirurgen en revalidatieartsen voor kinderen en volwassenen die zulke afwijkende voeten hebben dat ze niet meer in normale of B-schoenen passen. In deze A-schoenen kunnen dan allerlei voorzieningen ingebouwd worden zoals schacht- of enkelverstevigingen.

Wanneer worden A-schoenen voor kinderen voorgeschreven?

Kinderen met sterk afwijkende voeten, die niet meer in gewone (= confectie) schoenen of B-schoenen passen komen in aanmerking voor A-schoenen.

Wie mogen A-schoenen voorschrijven?

Orthopedisch chirurgen en revalidatieartsen.

Hoe lang is de levertijd van A-schoenen?

Het maken van A-schoenen duurt gemiddeld 8 weken. Eerst wordt een passchoen gemaakt. Dit is een halfklare schoen om halverwege te beoordelen of de schoen wel aan alle eisen voldoet. Daarna wordt een patroon gemaakt van een persoonlijk uitgezocht model. Van het patroon wordt een schacht gemaakt (bovenwerk/leer). Als laatste worden dan alle onderdelen samengevoegd tot de volledige schoen. Dit is een tijdrovend proces (gemiddeld 20 uur arbeid per paar schoenen).

Worden A-schoenen vergoed door de ziektekostenverzekering?

Over het algemeen worden A-schoenen vergoed door de ziektekostenverzekeraar op de besparingsbijdrage na. Deze is in 2005 56,50 euro. Indien de schoenen worden vergoed mogen kinderen eenmaal in de 9 maanden nieuwe schoenen laten maken. Bij snelle groei, extreme slijtage en veranderde medische indicatie (bijvoorbeeld na een operatie) kan eventueel een paar schoenen binnen deze 9 maanden vergoed worden. Het is in ieder geval verstandig in alle gevallen even van tevoren met uw ziektekostenverzekeraar te overleggen.

Voorbeeld A-schoenenVoorbeeld A-laarzen
-->

U bevindt zich hier: PatiŽnten informatie Ľ Orthopedische schoenen
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Kinderorthopedie.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)