Schoenen en steunzolen

U bevindt zich hier: PatiŽnten informatie Ľ Schoenen en steunzolen

Schoenen en steunzolen

Bekijk de presentatie van Dr. Ralph Sakkers over schoenen en steunzolen >>> Klik hier!

Is lopen op blote voeten goed voor uw kind?

Lopen op blote voeten is de meest natuurlijke manier om de voeten te gebruiken. De voet is zo optimaal in contact met zijn omgeving en wordt zo het beste gestimuleerd.

Wat is het doel van schoenen?

In de moderne wereld zijn schoenen nodig om de voet te beschermen tegen koude en scherpe objecten. Verder worden schoenen gedragen omdat mensen dat mooi vinden. Het idee dat schoenen nodig zijn om kindervoeten zich goed te laten ontwikkelen is onjuist. In tegendeel, hoe meer een schoen de blote voeten situatie nabootst hoe beter dat is.

Is een stevige schoen beter dan een soepele schoen?

Neen, zoals al in de vorige antwoorden is gesteld is een soepele schoen over het algemeen beter dan een stijve schoen. Een soepele schoen laat veel meer beweging van de voet toe dan een stijve schoen en maximale bewegingsvrijheid is goed voor de ontwikkeling van de voet.

Wanneer wordt dan wel een voorkeur gegeven aan een stevige schoen?

Een stevige schoen is alleen zinvol bij een kind met voetklachten op basis van extreem doorzakken van de voet of bij aangeboren voetafwijkingen. Het enige doel van de stevige schoen is dan de voet zodanig ondersteunen dat de klachten verminderen. Het is zeker niet zo dat een stevige schoen een voet beter kan maken of beter kan laten groeien!

Is er een relatie tussen de koopprijs van een schoen en hoe goed deze schoen is voor uw kind?

Over het algemeen niet. Er is eventueel wel een relatie tussen de prijs van de schoen en de kwaliteit van de materialen die gebruikt zijn om de schoen te maken. Echter de kwaliteit van de materialen waarvan de schoen gemaakt is heeft geen direkte relatie met de ďgezondheidĒ van de voeten. Het maakt dus medisch gezien niet uit of uw kind op sandalen, op linnen gymschoenen of op kalfslederen schoenen loopt zolang de schoenen goed passen en bij de klimaatomstandigheden horen. Bij kinderen zonder voetklachten is dus in principe elke soepele schoen goed.

Waarop dient men te letten bij het kopen van kinderschoenen?

Bij het kopen van schoenen is de pasvorm een van de belangrijkste zaken om op te letten. Een schoen moet ruim genoeg zitten, met name bij de tenen. Liever te groot dan te klein. Wat betreft de lengte is het goed een vingerbreedte ruimte aan te houden voor de groei. Verder dient de schoen voldoende soepel te zijn: vooral voor de jongere kinderen dient de zool van de schoen met ťťn hand te buigen te zijn.

Zijn tweede-hands schoenen slecht om te dragen?

In principe niet. Een goed passende schoen van een ouder broertje of zusje kan rustig doorgegeven worden aan een jonger kind.

Is het slecht als schoenen scheef afslijten?

Neen, schoenen slijten vaak niet geheel symmetrisch af.

Zijn steunzolen goed ter voorkoming van platvoeten?

Neen, vroeger dacht men dat steunzolen een goede ontwikkeling van de voetboog bevorderde echter het blijkt dat eerder het tegendeel het geval is. Stijve schoenen met steunzolen maken een voet eerder slapper dan steviger.

Wanneer worden steunzolen dan nog voorgeschreven?

Steunzolen zijn alleen zinvol wanneer bij overbelasting van delen van de voet overmatige eeltvorming en pijnklachten optreden. Men kan dan met steunzolen de druk onder de voetzool anders proberen te verdelen zodat deze gelijkmatiger belast wordt. Meestal gaat het dus om voeten met een afwijkende bouw.

Bekijk de presentatie van Dr. Ralph Sakkers over schoenen en steunzolen >>> Klik hier! -->

U bevindt zich hier: PatiŽnten informatie Ľ Schoenen en steunzolen
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Kinderorthopedie.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)