Scoliose

U bevindt zich hier: PatiŽnten informatie Ľ Scoliose

Wat is scoliose?

Scoliose is een vooral in zijwaartse richting zichtbare verkromming van de rug, met mogelijk ook een draaiing van de wervels waardoor een zg. ďbochelĒ kan ontstaan.

Wat is de oorzaak?

Men onderscheidt structurele (echte) scoliose, en niet-structurele scoliose op basis van een houdingsafwijking of compensatie voor beenlengteverschil. Een houdingsafwijking geeft een schijnbare verkromming die verdwijnt als het kind vooroverbuigt. Beenlengteverschil leidt tot een scheefstand van het bekken en de onderrug, waardoor de rest van de rug met een tegenbocht compenseert om het hoofd ďer recht boven te houdenĒ. Bij zitten verdwijnt dus weer de bocht in de rug. Gering beenlengteverschil komt veel voor en heeft geen consequenties voor de rug, ook niet op de lange termijn. Is het verschil duidelijk meer dan 1 Ĺ cm. , dan is dit een reden voor onderzoek naar de oorzaak van dit beenlengteverschil, controle en eventueel behandeling. Structurele scoliose kan bij heel jonge kinderen ontstaan door aangeboren afwijkingen in de wervels (niet precies vierkant van model, of met elkaar vergroeid) of door onbalans in de spierspanning (zoals bij spasticiteit, spierziektes en open ruggetje). Bij schoolkinderen is de meest voorkomende vorm van een structurele scoliose de ďidiopathischeĒ scoliose wat inhoudt dat de oorzaak van deze scoliose niet bekend is.

Wat zijn de klachten?

Pijnklachten zijn er normaal gesproken niet. Het is een vormafwijking die vaak het eerst door de consultatiebureauarts of schoolarts herkend wordt.

Welk aanvullend onderzoek is zinvol?

Bij lichamelijk onderzoek kan vastgesteld worden of de scoliose houdingsafhankelijk is, verdwijnt bij correctie van het beenlengteverschil, en/of de bochel verdwijnt bij vooroverbuigen. Aanvullend kan een rŲntgenfoto van de rug gemaakt worden om vergroeiingen te constateren en de hoek van de verkromming te meten. Verder beeldvormend onderzoek, zoals b.v. een MRI, is slechts gewenst als er ingewikkelde vergroeiingen geconstateerd worden, of er een verdenking is op afwijkingen aan het zenuwstelsel.

Wat is de behandeling?

Bij aangeboren vergroeiingen van de wervels heeft niet-operatieve behandeling (zoals korsetten en oefentherapie) geen effect. Controles moeten gedaan worden om te zien of de bocht in de rug gedurende de groei hetzelfde blijft, of juist toeneemt. In het laatste geval zal een operatie noodzakelijk zijn om verdere toename van de bocht in de groei tegen te houden. Ook bij bochten in de rug als gevolg van ongelijke spierspanning in geval van spasticiteit of andere zenuw- en spieraandoeningen is het belangrijk te controleren of de bocht in de rug toeneemt en ook hier geldt dat, wanneer de bocht in de tijd steeds groter wordt, korsetten en oefentherapie niet helpen, en er een operatie noodzakelijk is om ervoor te zorgen dat patiŽnt niet helemaal dubbel vouwt. In tegenstelling tot de hierboven beschreven scolioses kan bij de idiopathische scoliose tot ca. 30 graden afgewacht worden (evt. houdingstherapie ). Boven de 45-50 graden zal een operatie overwogen worden waarbij de afwijking weliswaar niet geheel gecorrigeerd kan worden, maar waarbij de wervelkolom in een stand vastgezet wordt met een zo klein mogelijke bocht. Het is namelijk bekend de bochten boven de 50-60 graden ook na vastzetten blijven toenemen, zelfs als is men allang uitgegroeid is. De groep met hoeken tussen de 30 en 50 graden zou eventueel profijt kunnen hebben van een korset ( brace ) behandeling als het kind nog duidelijk in de groei is. Hierbij wordt een op maat gemaakt korset voor het grootste deel van de dag gedragen. Tegenwoordig bestaat er wel twijfel of het soms geringe resultaat opweegt tegen de nogal belastende behandeling. Dit kan het best per geval overwogen worden door ouders en behandelend orthopedisch chirurg.

Kan men van te voren weten welke kinderen met een idiopatische scoliose uiteindelijk geopereerd gaan worden?

Het is niet geheel duidelijk waarom bij sommige patiŽnten de scoliose progressief is en bij anderen niet. Uiteindelijk komt maar een klein percentage eventueel voor een brace in aanmerking, en een nog veel kleiner gedeelte voor een operatie. -->

U bevindt zich hier: PatiŽnten informatie Ľ Scoliose
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Kinderorthopedie.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)