Spondylolysis en spondylolisthesis

U bevindt zich hier: PatiŽnten informatie Ľ Spondylolysis en spondylolisthesis

Wat is spondylolysis en wat is spondylolisthesis?

Bij spondylolysis ontbreekt er een stukje in de boog van de wervel. Hierdoor kan de wervel eventueel naar voren glijden. Bij een naar voren geschoven wervelkolom spreekt men van spondylolisthesis (spondylolysthesis). Meestal vindt dit plaats op de overgang van wervelkolom en heiligbeen.

Wat is de oorzaak?

De oorzaak is gelegen in een aanlegstoornis van de boog van een wervel waardoor deze boog niet geheel verbeend tijdens de overgang van kraakbeen naar bot. Dit komt mogelijk wel bij 6% van de mensen in meer of mindere mate voor.

Wat zijn de klachten?

PatiŽnten presenteren zich meestal met een overmatig holle onderrug of lage rugklachten (meestal als het afglijden meer dan 25% is ten opzichte van het heiligbeen).

Welk onderzoek is zinvol?

RŲntgenonderzoek van de onderrug in diverse richtingen kan de diagnose geven. De mate van eventuele verglijding kan ook hiermee bepaald worden. Buig- en strekfotoís kunnen laten zien of de wervelkolom verschuift op het heiligbeen bij bewegen. CT-scans kunnen de uitgebreidheid van het defect in de boog zo nodig beter in beeld brengen, en een MRI kan meer informatie geven als er klachten zijn die een zenuwafklemming doen vermoeden.

Wat is de behandeling?

Bij afwezigheid van klachten hoeft er geen behandeling te volgen. Bij pijnklachten kan het wenselijk zijn om belastende activiteiten (waaronder sporten als turnen) te beperken of te vermijden. In zeldzame ernstige gevallen kan het operatief vastzetten van het betreffende niveau in de rug overwogen worden.

Wat is de prognose?

De meeste kinderen hebben opvallend weinig klachten, afgezet tegen het feit dat de afwijking relatief frequent voorkomt. Of op latere leeftijd toch uitgebreidere aanpassing van de belasting nodig maken, dan wel of toch een operatie wenselijk is, is moeilijk te voorspellen. -->

U bevindt zich hier: PatiŽnten informatie Ľ Spondylolysis en spondylolisthesis
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Kinderorthopedie.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)