Sportblessures

U bevindt zich hier: PatiŽnten informatie Ľ Sportblessures algemeen

Sportblessures bij kinderen: algemeen

Wat zijn sportblessures?

Onder sportblessures verstaan we blessures die vooral bij sporten optreden. Het is een diverse groep waarin allerlei soorten blessures vallen. Je kunt de sportblessures op verschillende wijzen nader bekijken. Een manier is ze te onderscheiden in acuut (plotseling ontstaan) en chronisch (langdurige). Acute letsels ontstaan omdat bij sporten soms piekbelastingen optreden die niet door de hele bewegingsketen worden getolereerd: bij het sprinten trekt een bovenbeenspier zo hard aan, dat de plaats waar de spier aan het bot vastzit afscheurt. Of bij voetbal word je onderuitgehaald en breek je het onderbeen. Een ander voorbeeld van een acute blessure is een scheur in een spier.

De grootste groep betreft echter chronische letsels. Deze ontstaan vaak doordat het betreffende bot of pees een tijd teveel wordt belast waardoor er haarscheurtjes optreden die niet de tijd/rust krijgt om te genezen. Of dat onderdelen van het lichaam langdurig op de grens van hun belastbaarheid gebruikt worden en de klachten die daardoor ontstaan aangeven dat grenzen bereikt zijn. Veel van de sportletsels vallen in deze categorie. Daarnaast kunnen natuurlijk gewone afwijkingen aan het steun en beweging apparaat voor het eerst bemerkt worden bij sporten zonder dat ze daar speciaal mee te maken hebben. Het merendeel van de sportblessures bij kinderen komt voor boven de 14 jaar. Jongens zijn vaker aangedaan dan meisjes. Klachten bij sportblessures, met name de chronische, hebben een duidelijke functie: zij geven aan dat het lichaam aan zijn grens zit qua belasting en zijn een manier van het lichaam om aan de rem te trekken.

De meeste sportblessures komen voor aan de benen, en dit stuk zal hier dan ook over gaan.

Op wat voor plaatsen kunnen sportblessures ontstaan?

Je kunt sportblessures niet alleen indelen in acuut en chronisch maar ook naar het soort weefsel dat het meest betroffen is: bot, spier, pees of de plaats waar de pees aan het bot vastzit. Voorbeelden van bot letsels zijn vermoeidheidsbreuken: bij renners bijvoorbeeld komen die meestal in de middenvoetbeentjes voor. De voortdurende belasting van de voet kan zo hoog oplopen dat het bot verschijnselen van materiaalmoeheid gaat vertonen en uiteindelijk breekt met pijn als gevolg. De behandeling volgt hier al uit: rust zodat het bot kan genezen en een verandering van het trainingsschema zodat de hoge belasting beter verdeeld wordt in de tijd en het lichaam zich beter aan de hoge belasting kan aanpassen.

Een voorbeeld van een peesletsel is een overbelasting van de Achillespees: deze wordt dik en pijnlijk omdat door de overbelasting microscopische scheurtjes ontstaan waarop het lichaam een onstekingsachtige reactie doet volgen om deze scheurtjes weer te repareren. Hetzelfde kan gebeuren op de plaats waar een pees aan het bot vastzit bijvoorbeeld op de plaats waar de kniestrekspier (Quadriceps spier) vast zit aan het onderbeen, net onder de knie. Deze ďinsertieplaatsĒ kan onder invloed van de voortdurende overbelasting dik en pijnlijk worden. Met name in de puberteit is deze plaats wat zwakker vanwege de snellere groei. Als er veranderingen in de botstructuur ter plaatse optreden heet dit de ziekte van Osgood Schlatter. De behandeling is simpel: ook hier weer reductie van belasting zodat het betreffend weefsel zich kan herstellen.

Mogen kinderen alle sporten doen?

Kinderen regelen hun eigen belasting. Ze moeten, voor zover ze dat zelf niet kunnen inschatten, beschermd worden door ze niet aan gevaarlijke situaties bloot te stellen, maar daarnaast is sport niet iets gevaarlijks. Het probleem kan zijn dat het kind door de omgeving als het ware opgejut wordt /onder druk wordt gezet om iets te gaan doen wat hij/zij zelf niet zo fanatiek zou willen doen. Nu is (top) sport natuurlijk iets wat te maken heeft met verleggen van grenzen maar daar zit hem ook het gevaar dat grenzen dan ook overschreden kunnen worden. In het algemeen geldt dat wat een kind zelf wil (dus niet wat zijn /haar omgeving wil) geen gevaar voor overbelasting oplevert, mits het niet gevaarlijk is (b.v. een 7 jarige ongezekerd op klimmuur ). Er zijn maar weinig lichamelijke afwijkingen waarbij sporten een gevaar oplevert (b.v. kind met regelmatig epilepsie aanvallen laten zwemmen).

Kan een kind te zwaar sporten?

Zolang het kind zelf (nogmaals dus niet onder druk van de omgeving) bepaalt wat het doet, is er van overbelasting over het algemeen geen sprake, of is de schade van de overbelasting die kan optreden tijdelijk.

Hoe worden sportblessures het best behandeld?

Dit overzicht geeft enkele voorbeelden van behandelingen, en is bedoeld als illustratie. Het is geen compleet overzicht van de behandeling van sportletsels.

De behandeling hangt erg af van het soort en de ernst van het letsel. De zogenaamde overbelasting blessures, en dit zijn in de sport een hele grote groep, reageren goed op gedoseerde rust: even gas terug, en na een paar weken is de overbelasting verdwenen. Deze behandeling werkt goed en geeft het lichaam de kans zich aan te passen. Als blijkt dat de klachten weer recidiveren dan kun je verder kijken of er bij de techniek van het sporten iets te verbeteren is of dat het kind gewoon aan de grenzen van zijn belastbaarheid zit.

Bij de acute letsels is de behandeling afhankelijk van de omvang van de blessure. Als bij het afzetten de plaats, waar een spier aan het bekken vastzit, afscheurt, moet je dit een tijdje rust geven zodat deze opnieuw kan vast groeien in de omgeving. Dat hoeft niet per se op de originele plaats vast te zijn. Als er een gedeeltelijke scheur in een spier ontstaat kun je die vaak met een paar weken rust laten genezen. Als je been gebroken is door een misstap moet deze blessure behandeld worden zoals voor zoín breuk noodzakelijk is: gips of eventueel operatie. Kijk voor wat aanvullende informatie over type letsels onder het kopje: een aantal vaker voorkomende sportblessures aan het been. -->

U bevindt zich hier: PatiŽnten informatie Ľ Sportblessures algemeen
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Kinderorthopedie.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)