Schouder en sleutelbeen

U bevindt zich hier: PatiŽnten informatie Ľ Schouder en sleutelbeen letsels

Letsels van schouder en sleutelbeen

Welk bot is het sleutelbeen?

Het sleutelbeen is het pijpbeen dat het schouderblad met het borstbeen verbindt. Het sleutelbeen heeft dan ook aan de ene kant een gewricht met het borstbeen en aan de andere kant een gewricht met het schouderblad.

Wat is er bijzonder aan het sleutelbeen?

Het sleutelbeen is het eerste pijpbeen dat in de baarmoeder bij een kind gemaakt wordt. Daarnaast is het een botje waarin bij kinderen het vaakst een breuk optreedt en dit botje heeft het langst een open groeischijf (de groeischijf aan de kant van het borstbeen verdwijnt pas gemiddeld tussen het 22e en 25e levensjaar).

Wanneer is het risico voor een breuk van het sleutelbeen het grootst?

Bij de geboorte.

Wat is de standaard behandeling van een breuk in het sleutelbeen?

Meestal is behandeling met een mitella voldoende. De breuk zal binnen enkele weken weer vastgegroeid zijn. Meestal ontstaat er een dikke bobbel op de plaats van de breuk die in de maanden na de genezing van de breuk weer langzaam minder wordt en meestal verdwijnt. Dus wanneer het sleutelbeen krom vastgegroeid is zorgt het lichaam van een kind er over het algemeen voor dat het bot gedurende de groei weer in zijn oorspronkelijke model groeit.

Kan een sleutenbeen ook uit de kom schieten?

In principe is dat mogelijk echter meestal breekt de groeischijf vlak bij het gewricht met het borstbeen of de groeischijf vlak bij het gewricht met het schouderblad omdat groeischijven in bot het zwakste punt zijn. Omdat de stukjes bot tussen de groeischijven en het gewricht vaak nog niet zichtbaar zijn op de rontgenfoto kan het lijken dat het sleutelbeen uit de kom is. Meestal is dan toch de breuk in de groeischijf en zit het uiteinde van het sleutelbeen nog in de kom. Ook deze breuken worden meestal met een mitella behandeld. Als bij deze breuken het sleutelbeen in de breuk ver uit elkaar staat is het soms nodig de breukdelen met een operatie weer bij elkaar te brengen en tijdelijk bij elkaar te houden met een metalen pin of schroef.

Wat wordt bedoeld met een gebroken schouder?

Het schouderblad heeft eigenlijk drie gewrichten. Een gewricht bevindt zich tussen het schouderblad en de ribbenkast, een gewricht is tussen het schouderblad en het sleutelbeen en een gewricht is het kogelgewricht tussen het schouderblad en de bovenarm. Het zijn deze gewrichten samen die het mogelijk maken dat de arm in de hoerapositie omhoog gehouden kan worden. Als men over een gebroken schouder spreekt is over het algemeen de bovenarm gebroken vlak bij het gewricht met het schouderblad. Eigenlijk is een gebroken schouder bij kinderen dus meestal een gebroken bovenarm.

Hoe breekt een bovenarm van een kind meestal?

Meestal breekt ook hier weer de groeischijf van de bovenarm vlak bij het schoudergewricht. Bij meisjes is de groeischijf aanwezig tot de leeftijd 14-17 jaar en bij jongens tot de leeftijd van 16-18 jaar.

Hoe wordt een breuk van de groeischijf van de bovenarm bij de schouder behandeld?

Als de botstukken aan weerzijde van de breuk nog enigzins contact met elkaar hebben hoeft de breuk niet gezet te worden. Behandeling met mitella is meestal voldoende. De breuk zit over het algemeen binnen 3 weken weer vast. Ook als de breuk wat scheef vastgroeit zal de groeischijf zelf er in de verder groei voor zorgen dat de bovenarm geleidelijk aan weer recht groeit. Maken de botstukken nu onvoldoende contact, dan kan het nodig zijn dat onder narcose de breuk gezet wordt. Heel soms worden dan tijdelijk metalen pinnen achtergelaten om de breukdelen bij elkaar te houden.

Waarom gaat een schouder minder vaak uit de kom bij kinderen beneden de leeftijd van 10 jaar?

Beneden de 10 jaar is de groeischijf verreweg het zwakste punt en zal de bovenarm bij de schouder eerder in de groeischijf breken dan uit de kom gaan. Als de groeischijven langzaam verdwijnen wordt het risico op een schouder uit de kom bij een ongeluk geleidelijk aan groter.

Hoe wordt een schouder uit de kom behandeld?

Een schouder uit de kom betekent dat het gewricht tussen bovenarm en schouderblad uit elkaar is gerukt. Het lieftst wordt de bovenarm weer zo snel mogelijk in de kom van het schouderblad gezet, eventueel onder narcose. Hierna dient enige tijd een mitella gedragen te worden en de schouder niet te veel naar buiten gedraaid te worden. Als een schouder eenmaal uit de kom geweest is is het risico dat het nog een keer gebeurt beduidend hoger. -->

U bevindt zich hier: PatiŽnten informatie Ľ Schouder en sleutelbeen letsels
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Kinderorthopedie.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)