Stijve kinderen

U bevindt zich hier: PatiŽnten informatie Ľ Stijve kinderen

Bestaat er zoiets als (te) stijve kinderen?

Ja, kinderen kunnen zo stijf zijn in hun gewrichten dat men spreekt van gegeneraliseerde stijfheid van gewrichten ofwel hypomobiliteit. Deze kinderen zijn als het ware de tegenhangers van de soepele kinderen (hypermobiliteit: zie soepele kinderen).

Kan men hypomobiliteit meten?

Hypomobiliteit is lang niet zo goed onderzocht als hypermobiliteit (soepelheid). Daarom is er ook nog geen officieel meetsysteem voor hypomobiliteit zoals dat er wel is voor hypermobiliteit. Wel is de diagnose duidelijk als men bij lichamelijk onderzoek vaststelt dat de meeste gewrichten van armen en benen niet helemaal recht gemaakt kunnen worden.

Wat zijn de gevolgen als gewrichten in armen en benen niet helemaal recht gemaakt kunnen worden?

Het meest opvallend zijn de enkelgewrichten. Als het bovenste spronggewricht van de enkel niet helemaal in 90° kan, lopen kinderen voortdurend op hun tenen (= habituele tenengang). Bij kinderen met hypomobiliteit heeft 63% een habituele tenengang. Als de knieŽn en heupen niet helemaal gestrekt kunnen worden valt dat in eerste instantie minder op. Maar met sporten zoals voetballen krijgen de kinderen vaak snel vermoeidheids- en pijnklachten rond de heupen en knieŽn. Gaat men dan bij deze kinderen ook de andere gewrichten nakijken blijkt dat ze de ellebogen ook niet helemaal kunnen strekken en dat ze met hoera juichen de armen in de schouders net niet helemaal omhoog krijgen.

Wat kan men nog meer vinden bij kinderen met hypomobiliteit?

Men kan de huid testen op rekbaarheid met een rekmeter. Bij hypomobiliteit hebben de kinderen relatief stugge huid (tussen de +1 en + 2 standaarddeviaties).

Zijn er ook ziekten die stijfheid kunnen geven?

Ja, afwijkingen aan het zenuwgestel (neuromusculaire aandoeningen), aan de stofwisseling (metabole stoornissen zoals mucopolysaccharidosen) of aan de groei van het skelet zelf (skeletdysplasieŽn) kunnen ook stijfheid geven. Daarom moet men in geval van twijfel bij stijve kinderen verder onderzoek doen naar deze afwijkingen bij respectievelijk neuroloog, kinderarts en orthopedisch chirurg. De meeste stijve kinderen zullen echter verder geen afwijkingen hebben.

Wat kan er gedaan worden als kinderen hypomobiel (stijf) zijn?

Aan stijve gewrichten kunnen dokters en fysiotherapeuten niets veranderen. Wel kan men kinderen en ouders leren om te gaan met een "stijf" lichaam. Rekoefeningen zijn gebleken op de lange duur niet zinvol te zijn. Bij klachten van de habituele tenenloop kunnen steunzolen met hakverhoging voorgeschreven worden opdat de voortdurende rek op de Achillespees vermindert. Bij ernstige klachten kan men proberen met een operatie de Achillespees te verlengen. Deze operatie geeft echter niet in alle gevallen verlichting. -->

U bevindt zich hier: PatiŽnten informatie Ľ Stijve kinderen
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Kinderorthopedie.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)