Torticollis

U bevindt zich hier: PatiŽnten informatie Ľ Torticollis

Wat is torticollis?

Congenitale torticollis is een scheefstand van het hoofd waarbij dit enigszins gekanteld en gedraaid staat en niet of moeizaam recht te houden is. Dit komt door verkorting van een van de nekspieren die van achter het oor naar het sleutelbeen loopt. De afwijking manifesteert zich binnen enkele weken na de geboorte.

Wat is de oorzaak?

Er lijkt een relatie te zijn tussen moeizame bevallingen (zoals bij stuitligging) en torticollis. Echter, ook bij kinderen die met en keizersnede geboren worden kan torticollis voorkomen. NB 20% van de kinderen met torticollis heeft ook een heupdysplasie: kinderen met torticollis dienen dus op heupdysplasie gecontroleerd te worden, zie verder bij heupdysplasie.

Wat zijn de klachten?

Meestal is er direct na de geboorte niets te zien; na een week ziet men een verdikking onderin de spier die na enkele maanden weer verdwijnt. De resterende spierverkorting doet het hoofd enigszins scheef en gedraaid staan.

Welk onderzoek biedt extra informatie?

RŲntgenonderzoek van de nek kan aangeboren wervelafwijkingen als oorzaak uitsluiten, en een ECHO bij de leeftijd van drie maanden kan een mogelijke heupdysplasie aan het licht brengen. Niet-aangeboren vormen van torticollis (door ontstekingen in het hoofd-halsgebied, neurologische oorzaken, of ongevallen) kunnen o.a. geanalyseerd worden met behulp van bloedonderzoek, en eventueel een botscan of MRI.

Wat is de behandeling van de congenitale torticollis?

Het eerste half jaar kunnen rekkingoefeningen door de fysiotherapeut gegeven worden. Bij onvoldoende resultaat na een jaar heeft fysiotherapie geen zin meer en dient een operatie gepland te worden, waarbij de spier achter het oor en boven het sleutelbeen gekliefd wordt.

Wat is de prognose?

Onbehandeld ontstaat er meestal een toenemende gezichtsasymmetrie die blijvend is. Na een operatie komt de afwijking meestal niet terug, wel blijft meestal een eenmaal aanwezige gezichtsasymmetrie gedeeltelijk bestaan. -->

U bevindt zich hier: PatiŽnten informatie Ľ Torticollis
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Kinderorthopedie.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)